Vaak gestelde vragen

Squid raamtextiel beschermt bij weinig of geen licht gedeeltelijk je privacy. Je kan het best vergelijken met het effect van een glasgordijn of een voile. Overdag houdt het de inkijk tegen, maar als het ’s avonds binnen lichter is dan buiten, is het effect een stuk minder. In onderstaand filmpje zie je het effect in een time lapse.

Squid houdt een groot deel van de zonnewarmte buiten en is zo ideaal als zonwerende oplossing. Gemiddeld vermindert het raamtextiel de gevoelstemperatuur minstens met minstens 3°C!

Squid is bestand tegen zware zonne-intensiteit en extreme luchtvochtigheid. Het is een open ademend textiel en is dus, in tegenstelling tot plastic raamfolie, compatibel met HR++(+)-glas of hoogrendementsglas. Squid weerkaatst een groot deel van de zonnewarmte nog voor die de ruimte binnendringt.

Zonnewarmte wordt twee keer geweerd wanneer je Squid gebruikt. Je hebt allereerst geen luchtlaag tussen je zonwerende materiaal en het glas van je raam. Ten tweede reflecteert het textiel een deel van het zonlicht. Zo hou je de warmte tegen voor die binnenkomt.

Afhankelijk van de kleur wordt 18% tot 36% van de zonne-energie weerkaatst.

  • Chalk: 36%
  • Bone: 33%
  • Oak: 28%
  • Ash: 25%
  • Rock: 25%
  • Coal: 18%

De isolerende werking in de winter of de zomer van Squid is verwaarloosbaar. Wel reflecteert Squid een deel van de zonnewarmte. 

U kan uw Squid ontstoffen met een vochtig microvezeldoekje of stofzuigen met een borsteltje. Wassen of chemisch reinigen vernietigt de kleefkracht. Dit moet u dus kost wat kost vermijden. De meeste ‘hardnekkige’ vlekken (choco, potlood, honing, mayonaise, …) kan u verwijderen met een vlekkenreiniger. Wij raden aan om hiervoor TMC520 te gebruiken. Deze is beschikbaar in de betere vakhandel.

Jazeker! Als resultaat krijg je een mooie glazen deur waarop vettige vingers minder snel te zien zijn. Bovendien is uw deur beter zichtbaar door Squid. Zo vermijdt u ongelukken.

Ja, Squid werd ontwikkeld om ook in vochtige ruimtes optimaal te functioneren. Dit betekent dat Squid blijft kleven in een ruimte waar een erg hoge vochtigheid heerst, zoals badkamers en keukens. Vermijd wel dat Squid rechtstreeks blootgesteld wordt aan water. Enkele druppels kunnen geen kwaad, maar een stroom water doet de lijm geen goed.

Neen, Squid is uitsluitend ontwikkeld om binnen te gebruiken.

Ja, maar niet op alle vormen. Squid is een stijf textiel dat zich niet laat vervormen op dubbel gekromde oppervlakken. Bolle kunststof koepels kan u niet bekleden met Squid omwille van dat dubbel gekromde oppervlak. Glasramen en glazen veranda’s met rechte oppervlakken vormen geen probleem. Let er wel steeds op dat u het raamoppervlak goed reinigt met ammoniak zodat de lijm optimaal hecht.

Jazeker. Squid wordt rechtstreeks op het glas gekleefd en kan dus perfect meeschuiven achter het vaste gedeelte van het raam.

Absoluut. Voor ruimtes waar u ook ’s avonds extra privacy wenst, kan u Squid combineren met elke andere vorm van raamdecoratie.

Gedeeltelijk. Squid is niet ontwikkeld als verduistering, maar het textiel houdt een deel van het binnenvallende licht tegen. De donkerste kleur (Rock) is daarvoor het beste geschikt. Deze kleur laat maar 42% van het invallende licht door.

Absoluut. Squid heeft een M1, B1 certificaat waardoor het geschikt is voor de projectmarkt.

Absoluut. Squid werd getest op een zware UV-belasting en de lijm verkleurt niet en verliest zijn kracht niet. Omdat het textiel vlak tegen het glas zit, weerkaatst het ook een deel van de zonnewarmte. Daardoor warmt de ruimte waar Squid hangt ook minder snel op. Gebruik Squid dus gerust op dakramen, veranda’s en schuiframen die zuidelijk gericht zijn.

Thermische glasbreuk is een rechtstreeks gevolg van spanningen die veroorzaakt worden door een temperatuurverschil tussen twee aangrenzende zones in eenzelfde glasblad. Het thema van de thermische breuken is een complex thema waarbij allerhande aspecten een rol spelen. Het snijden en de installatie van het glas, het ontwerp van het gebouw, de plaatsing van objecten aan de buitenzijden van het raam, de plaatsing van objecten in de ruimte achter het glas en elke vorm van zonnewering, folie of raamdecoratie.

Het klopt dus dat u voorzichtiger moet zijn bij HR++(+) glas dan bij (gewoon) dubbelwandig glas.

Hoe zit dat dan bij Squid in vergelijking met raamfolie?

Raamfolie is gesloten en zorgt ervoor dat de warmte zich opstapelt. Bij een té grote warmte-absorptie, kan er thermische breuk voorvallen. Squid daarentegen is een open (ademend) weefsel dat een groot deel van de energie doorgeeft waardoor de opwarming beperkt blijft. Uit onze testen blijkt dat Squid, zelfs op de meest gevoelige ramen, nooit de kritische grens voor thermische breuk (van 35°C) overschrijdt. 

Conclusie: In tegenstelling tot raamfolie kan Squid op een raam nooit op zich de oorzaak zijn van thermische breuk. In combinatie met een aantal andere factoren (slechte montage, extra opwarming of een gedeeltelijke belichting van het raam) is er een verhoogde kans op thermische breuk.

Om de kans op thermische breuk te verkleinen geven we daarom nog enkele tips mee.

  • Zorg ervoor dat uw raam aan de binnenzijde niet lokaal kan opwarmen. Plaats dus geen warmtebronnen vlak bij het raam en vermijd ook grote donkere objecten (gordijnen, zetels, kaders, enz) dicht tegen het raam.
  • Vermijd ook dat u aan de buitenzijde grote voorwerpen plaatst die het raam gedeeltelijk in de schaduw zetten.